Plant kan concurrenten voelen

Planten kunnen elkaar waarnemen door elkaars bladeren aan te raken. Dan weten ze of ze moeten gaan groeien om de wedstrijd om voldoende licht te kunnen winnen.

Dat blijkt uit onderzoek van Wouter Kegge en NWO Veni-laureaat Ronald Pierik van de Universiteit Utrecht. Tot nu toe werd gedacht dat planten elkaar alleen kunnen waarnemen via reflectie van licht op de bladeren.

Door elkaar aan te raken kunnen de planten elkaar eerder in het groeiproces waarnemen. Ook blijken dicht bij elkaar staande planten als ze concurreren om licht minder geurstoffen uit te stoten, wat invloed kan hebben op aanvallen van rupsen.

Groeireactie

De aanraking leidt vervolgens tot een groeireactie die ervoor zorgt dat de plant in dichte vegetatie meer zonlicht op kan vangen.

Deze reactie van de plant ontstaat ook wanneer een plant een kleurloos, transparant object aanraakt, dus zonder een verandering van de lichtsamenstelling.

Opwaartse bladbeweging

De onderzoekers namen waar dat de opwaartse bladbeweging die volgt op de aanraking de lichtsamenstelling doet veranderen, waarna de verdere detectie van buurplanten via de bekende fytochroomroute verloopt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer