LTO: repareer schade uniformering

LTO Nederland blijft inzetten op reparatie van negatieve gevolgen van de zogenoemde uniformering loonbegrip. Ook in de agrarische sector kunnen werkgevers en werknemers nadeel ondervinden van de maatregel die sinds 1 januari van kracht is.

LTO%3A+repareer+schade+uniformering
© Nieuwe Oogst

LTO staat achter de administratieve vereenvoudiging die zorgt tot lastenverlichting. Ondernemers hebben daar baat bij. De totale operatie is budgetneutraal. In bepaalde gevallen kunnen echter flinke nadelen optreden.

Lage schalen

De afgelopen dagen waren vooral de inkomenseffecten voor bejaarden in het nieuws. Maar ook bij werkenden treden negatieve effecten op. Daarbij gaat het om de lagere salarisschalen. Juist in de agrarische sector zijn relatief veel werknemers laag ingeschaald.

LTO stelt bijvoorbeeld vast dat voor werkgevers de WW-franchise wegvalt. Dat levert bij een jaarloon tot 17.229 euro een mogelijke loonkostenstijging op van ongeveer 0,7 procent voor werkgevers.

Compensatie

Later dit jaar publiceert staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) de resultaten van zijn onderzoek naar de gevolgen van de uniformering van het loonbegrip. Wanneer die de verwachting van LTO bevestigen, dient de overheid te zorgen voor compensatie.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer