Kwaliteit bepaalt uienprijs

Door de grote verscheidenheid in kwaliteit van uienpartijen, is op de uienmarkt sprake van steeds verder uiteenlopende telersprijzen.

Kwaliteit+bepaalt+uienprijs
© Nieuwe Oogst

De handel in uien lijkt volgens Bureau Uienmarkt Informatie (BUI) iets vriendelijker te worden. Voor handel op april worden partijen uien gekocht voor 12 euro per 100 kilo.

Kleur, grofte en kwaliteit bepalen de uienprijs. Als richtlijn geeft BUI aan dat voor de beste uien de actuele telersprijs ongeveer uitkomt op 11 euro per 100 kilo, met kans op een plus voor extra kwaliteit.

10 procent tarra

Dit zijn partijen met niet meer dan 10 procent tarra. Als het tarrapercentage oploopt tot 15 procent dan is de prijsrange globaal 8 tot 10 euro per 100 kilo.

Voor veldgewas uien met meer dan 15 procent uitval zal hooguit 8 euro per 100 kilo betaald worden met kans op een eventuele min vanwege tarraboete.

Ontwikkeling van vraag

De komende weken moet blijken of de uienprijs verder kan stijgen. Veel is afhankelijk van de ontwikkeling van vraag binnen en buiten Europa. BUI vindt het lastig om op basis van de huidige afzet daar een inschatting van te maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer