DLV Plant: effect Contans op sclerotinia klein

Het effect van Contans WG en fungiciden met nevenwerking op sclerotinia in zetmeelaardappelen is gering. Dat blijkt uit onderzoek van DLV Plant in Drenthe.

Sclerotinia is een bodem gebonden schimmelziekte, die in Nederland voor steeds meer problemen zorgt in akkerbouwgewassen. Na het moment van inzakken van het gewas raken de stengels geïnfecteerd en sterft het gewas vroegtijdig af.

In Drenthe zijn in 2011 zwaar aangetaste percelen zetmeelaardappelen gevonden. Reden voor DLV Plant om vorig jaar onderzoek uit te voeren in een zwaar besmet perceel aardappelen.

Paddenstoeltjes

Het toepassen van Contans WG in het najaar, voorjaar of beide resulteerde niet in een verlaging van het aantal paddenstoeltjes.

Leverancier Belchim van Contans WG geeft nadrukkelijk aan dat een eenmalige toepassing met Contans WG op zwaar besmette percelen meestal niet voldoende is.

Infectiedruk

In dergelijke gevallen zijn opeenvolgende behandelingen noodzakelijk om uiteindelijk tot verlaging van de infectiedruk vanuit de grond te komen.

Uit het onderzoek van DLV Plant blijkt dat ook de nevenwerking van fungiciden onvoldoende bleek om aantasting van het gewas te voorkomen. De aantasting werd wel verminderd en het gewas blees ongeveer een week langer groener.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer