Droogteresistente maïs in Verenigde Staten

In de Verenigde Staten is sinds deze maand het nieuwe droogteresistente maïsras DroughtGard op de markt. Het gaat om een genetisch gemodificeerd gewas, meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt).

Het product is het eerste in een lange rij van verwachte stressbestendige gemodificeerde gewassen, geeft Vilt.be aan. Het vormt bovendien het eerste resultaat van een samenwerking tussen Monsanto en BASF.

Volgens de 250 veldproeven die beide bedrijven de afgelopen jaren uitvoerden, levert het ras zo’n 8 procent meer opbrengst per hectare op dan een conventioneel veredelde maïs.

Droogtes

Critici stellen zich openlijk de vraag of dit de oplossing is voor de verwachte toename aan droogte. Volgens de Union of Concerned Scientists in Washington kan gentechnologie daarbij slechts een kleine meerwaarde betekenen en dat tegen zeer hoge kosten.

Ook in Nederland en België wordt niet onverdeeld enthousiast gereageerd. Gert Veldhorst van DLV Plant zegt dat de claim droogteresistentie moeilijk te controleren is.

Goedkopere oplossingen

Veldhorst betwijfelt of het ras zijn nut zal bewijzen in landen als Nederland, waarin akkerbouwers relatief weinig last hebben van droogte. Goedkopere oplossingen als het zorgen voor extra begroeiing op droogtegevoelige percelen acht hij bij ons interessanter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer