Achteruit+maaien+spaart+tijd+en+brandstof
© eigen foto Valtra

Achteruit maaien spaart tijd en brandstof

Uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat een trekker bij het achteruit maaien met de TwinTrac-terugrijinrichting 12 procent minder tijd en 11 procent minder brandstof nodig heeft dan bij het vooruit maaien.

Bovendien is achteruit maaien veel minder belastend voor de rug en de nek van de bestuurder. Dat blijkt uit onderzoek van het Finse onderzoeksinstituut voor werkefficiëntie TTS in samenwerking met trekkerfabrikant Valtra.

‘Neem bijvoorbeeld een bedrijf van 110 hectare, waar ze elk seizoen twee keer maaien. Daar levert achteruit maaien al gauw een dag tijdwinst op. Bovendien is een brandstofbesparing van meer dan 10 procent veel’, zegt Timo Mattila van Valtra.

Twee trekkers

Voor het onderzoek werden twee T163 trekkers gebruikt. Een trekker was uitgerust met een 7,3 meter brede Elho Duett-maaier-conditioner waarmee achteruit werd gemaaid. Bij de andere trekker was een 3,7 meter Elho maaier-conditioner op de fronthefinrichting en een 3,7 meter maaier-conditioner achterop gemonteerd.

Voor het onderzoek werd afgelopen zomer in totaal 70 hectare land op zes locaties in Zuidoost-Finland gemaaid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer