Vogelgriep legkippenbedrijf Zeewolde

Bij een biologisch pluimveebedrijf met bijna 24.000 legkippen in Zeewolde is vogelgriep vastgesteld. Het bedrijf heeft twee stallen met buitenuitloop. Het gaat waarschijnlijk om de milde H7 variant, meldt het ministerie van EZ.

Het bedrijf van de familie Dijkstra wordt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd. Binnen dit gebied liggen geen andere pluimveebedrijven. Er geldt sinds vanmiddag een beperkingsgebied van ruim 1 kilometer rond het bedrijf in Zeewolde. Tevens is een vervoersverbod voor pluimvee, eieren en pluimveemest van kracht.

Vorige week woensdag werd bij het besmette koppel een daling in de voeropname vastgesteld, evenals een licht verhoogde uitval en een lagere eiproductie.

Swabs

Van het koppel is sectiemateriaal ingezonden naar de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer, die vervolgens swabs naar het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad zond. Daar bleken de swabs positief voor aviaire influenza type H7.

Gisteravond heeft een specialistenteam het bedrijf bezocht en opnieuw monsters genomen. Die bleken vanmorgen eveneens positief te zijn voor H7.

Export

Op het gebied van exportbeperkingen valt de schade tot dusver mee, meldt LTO. Rusland nam vorige week, na de bekendmaking van vogelgriep in Lochem, nog geen maatregelen om de gehele provincie Gelderland voor export van pluimvee- en pluimveeproducten uit te sluiten.

Of dit ook zo blijft nu in Flevoland ook een besmetting is vastgesteld, moet worden afgewacht.

• Voor een kaart van het beperkingsgebied klik op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer