EU-parlement zwakt vergroening af

Boeren hoeven minder aan vergroening te doen. Althans, eerdere voorstellen van de Europese Commissie voor verplichte vergroening zijn vandaag tijdens een stemming in Straatsburg door het Europese Unie (EU) parlement afgezwakt.


De Europese Commissie wilde dat boeren verplicht meer aan vergroening zouden doen. Zo zou onder meer elke boer minimaal drie gewassen moeten verbouwen en 7 procent van zijn totale landoppervlakte braak laten liggen, zodat de natuur de kans krijgt.

Een 'harnas', zo bestempelde CDA-Europarlementariër Esther de Lange deze verplichting.

Braakliggende grond

Het EU-parlement meent dat 3 procent braakliggende grond voldoende is. Bovendien hoeft een boer maar twee gewassen te verbouwen als het aan de Europarlementariërs ligt.

'Europarlement blijkt stemvee voor landbouwlobby', kopte de Europese fractie van GroenLinks in een reactie. Volgens Bas Eickhout wordt verdere schaalvergroting in de sector niet gekeerd door de voorstellen.

'Daardoor zullen megastallen en intensieve akkerbouw voor de boerenbedrijven lucratiever zijn dan vrij lopende koeien of duurzame teelt.'

Stemming

De stemming in Straatsburg duurde ongekend lang. Er lagen meer dan 1.000 stukken voor waarover de Europarlementariërs zich moesten uitspreken.

Nu gaat het EU-parlement met de lidstaten om de tafel om tot een akkoord te komen.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer