Antibioticawijzer voor vleesveesector

Praktijknetwerk Vleesvee en LEI Wageningen UR hebben samen de Vleesvee-antibioticawijzer ontwikkeld.

De antibioticawijzer is een rekenprogramma waarmee veehouders via het internet op ieder willekeurig moment het antibioticagebruik op hun eigen bedrijf kunnen berekenen.

Een vergelijkbaar programma is al jaren beschikbaar voor melkvee, vleeskalveren, varkens en vleeskuikens.

Andere sectoren

Op verzoek van LTO Nederland is er ook een antibioticawijzer ontwikkeld voor konijnen, schapen en melkgeiten. Omdat er voor de roodvleessector geen verzoek was ingediend, gaf het praktijknetwerk aan het LEI de opdracht er ook een voor vleesveebedrijven te maken.

Met de inbreng van praktijkkennis heeft het LEI de Vleesvee-antibioticawijzer inmiddels ingericht. Sinds half februari is de applicatie online beschikbaar en kan iedere vleesveehouder ermee aan de slag om meer inzicht te krijgen in zijn individuele gebruik en dier dagdosering per jaar.

Referentie

Het praktijknetwerk wil daarnaast de wijzer gebruiken om via een benchmarkonderzoek een referentie per diercategorie vast te stellen.

Het netwerk heeft tevens de ambitie om binnen de sector een discussie op gang te brengen over de toediening van antibiotica bij verschillende ingrepen.

Laagste dosering

De Nederlandse vleesveesector is overigens de sector met de laagste dierdagdoseringen, maar wil desondanks het gebruik nog verder reduceren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer