Veel kades voldoen niet in Alblasserwaard

Zo'n 95 kilometer van de boezemkades in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden voldoet niet aan de veiligheidsnormen voor regionale waterkeringen. Dat blijkt uit onderzoek van waterschap Rivierenland.

Van de 237 kilometer kade voldoet 107 kilometer wel aan de normen. Voor 35 kilometer is nader onderzoek nodig.

Bij de toetsing van deze boezemkades is gekeken of ze hoog en stevig genoeg zijn. Hiervoor is veel grondonderzoek gedaan, zodat de kwaliteit van de ondergrond meegenomen kon worden in de beoordeling.

Verbeterprogramma

Het waterschap stelt nog in 2013 een verbeterprogramma op. Daarin wordt niet alleen gekeken naar versterking van kades, maar ook naar maatregelen in het watersysteem die bijdragen aan veiligere kades, bijvoorbeeld extra waterberging.

Hierdoor hoeven niet alle afgekeurde kades daadwerkelijk te worden versterkt. Ook streeft Rivierenland ernaar om werk met werk te combineren.

Versterking kade

Wanneer bijvoorbeeld het wegdek op een afgekeurde boezemkade moet worden vervangen, kijkt het waterschap nadrukkelijk of dit te combineren valt met de versterking van die kade.

Het verbeterprogramma moet in 2030 zijn uitgevoerd, zodat alle boezemkades in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden voldoen aan de veiligheidsnormen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer