Friese windenergie vergt meer tijd

Leeuwarden - De structuurvisie over Friese windenergie loopt vertraging op. Gedeputeerde Staten hebben meer tijd nodig om de tegenstanders van windmolenparken van repliek te dienen en om draagvlak te zoeken.


Provincie Fryslân wees al in het coalitieakkoord drie gebieden aan voor windenergie: de Afsluitdijk, de Kop van de Afsluitdijk en een doelgebied bij Heerenveen. ‘Wij geven de ruimte, projectontwikkelaars kunnen daarna in overleg met de streek en de gemeente hun plannen realiseren’, aldus Gildemachter.
Het is volgens hem niet zo dat Fryslân het onderwerp helemaal naar de achtergrond manoeuvreert. De provincie wil de solitaire windmolens graag weghalen en het bedrijfsleven laten participeren in de nieuwe windmolenparken.

Fonds

Momenteel leggen GS en PS de laatste hand aan het Fonds Schone Friese Energie. Het fonds beheert straks 90 miljoen euro voor duurzame energie. Ook windenergieprojecten kunnen vooralsnog aanvragen indienen, benadrukt Gildemacher. Het fonds wordt naar verwachting begin volgend jaar actief. Een aantal projectleiders heeft al aangegeven eerder een aanvraag te doen. Ook heeft de provincie alvast een miljoen euro beschikbaar voor de kleinere projecten.

Quotum

Het landelijk quotum voor windenergie bedraagt 6.000 megawatt. Daarvan moet nog 285 megawatt concreet worden gemaakt. Een aantal gebieden is gevraagd om daarvan nog een deel voor haar rekening te nemen. Ook Friesland behoort tot die gebieden, maar gedeputeerde Hans Konst heeft duidelijk aangegeven daarin niet voorop te willen lopen. ‘We hebben nog voorlopig genoeg werk om voor 2020 ons aandeel van 525 megawatt te realiseren’, zegt Gildemachter.
Voorzitter Peet Sterkenburgh van de Vereniging van Windturbine-eigenaren in Friesland (VWF) en bestuurder LTO Noord Fryslân vindt dat er zeker ruimte is voor een aantal windparken. ‘Daar is zeker draagvlak voor en ook interesse voor participatie, maar niet in die orde van concentratie in de drie aangewezen gebieden.’

Onderzoek

Platform Duurzaam Fryslân (PDF) heeft het bureau Bosch en Van Rijn opdracht gegeven om via digitale kaartbestanden te onderzoeken waar daadwerkelijk ruimte is voor windmolens. Sterkenburgh: ‘Dat is nodig om de politiek te laten zien wat wel kan. Als VWF pleiten wij voor veel grotere plangebieden voor windturbines, in tegenstelling tot wat de provincie beoogt met de drie aangewezen locaties.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer