VVD tegen sancties gewasbescherming

Kamerlid Helma Lodders (VVD) is het niet eens met de aangescherpte sancties voor boeren die geen gewasbeschermingsplan kunnen laten zien aan de NVWA. Ze wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw) de maatregel terugdraait.

De NVWA heeft aangekondigd dat het ontbreken van een gewasbeschermingsplan voortaan wordt gezien als een ‘ernstige overtreding.' In het kader van de cross-compliance kan dat leiden tot een korting van 3 procent op de EU-inkomenssteun.

Geen sprake van

In schriftelijke vragen aan de staatssecretaris stelt Lodders dat daarvan ‘geenszins sprake kan zijn.’ Ze wijst erop dat voormalig staatssecretaris Henk Bleker heeft toegezegd om in 2013 het gebruik van het gewasbeschermingsplan te willen onderzoeken in samenwerking met de sector.

Zolang het ministerie in gesprek is met LTO, kan de NVWA ‘haar prioriteiten beter elders leggen’, meent het Kamerlid. Ze geeft Dijksma verder mee dat het gewasbeschermingsplan ook helemaal geschrapt kan worden. Dat zou bijdragen aan het terugbrengen van de administratieve lastendruk, zoals afgesproken in het regeerakkoord.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer