Overheid+drukt+zich+als+duurzaamheidspartner
© Jos van Leeuwen

Overheid drukt zich als duurzaamheidspartner

De overheid moet duidelijke doelen stellen voor het verduurzamen van de voedselproductie- en consumptie in Nederland. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

'De overheid heeft zichzelf de functie van controleur aangemeten', zegt Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. 'Dat is te mager. De overheid moet echt een volwaardige partner zijn in het realiseren van duurzaamheidsdoelen.'

Zij diende een motie in om de overheid te dwingen een actievere rol te spelen in de samenwerking van ketenpartijen. Een meerderheid van de Kamer steunde die motie.

Niet efficiënt

Dik-Faber maakt zich ook druk over het bestaan van twee soortgelijke groepen die de duurzaamheidsinitiatieven moeten stimuleren in Nederland.

'We hebben de Alliantie Verduurzaming en de Regiegroep Duurzame Veehouderij en Agroketens. In die beide groepen zijn dezelfde partijen vertegenwoordigd. Dat lijkt me niet efficiënt.'

Dik-Faber vindt dat staatssecretaris Sharon Dijksma, die voorzitter is van de Regiegroep, haar ambities duidelijker moet stellen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer