Van+Doorn%3A+%27Einde+aan+megastaldiscussie%27
© Vion

Van Doorn: 'Einde aan megastaldiscussie'

De discussie rondom megastallen is binnen drie jaar voorbij. Dat zegt voormalig Vion-topman Daan van Doorn.

Van Doorn stelt in een interview met BN De Stem verder koers te zetten naar de productie van duurzaam vlees, zoals overeengekomen in het Verbond van Den Bosch. Op 1 januari begint een stichting die volledig wordt betaald door het bedrijfsleven.

Sinds begin 2012 werkt Van Doorn met een regiegroep op kosten van provincie Noord-Brabant aan de uitvoering van het rapport. Een commissie van prominenten schetst daarin de weg naar een rigoureuze omslag in de intensieve veehouderij.

Geaccepteerd

‘Neem van mij aan dat de discussie over megastallen binnen drie jaar voorbij is. Want duurzame bedrijven zijn niemand tot last meer. Deze boeren leven in harmonie met hun buren. Ook mestfabrieken die niemand ruikt, zullen worden geaccepteerd’, meldt hij in de krant.

In het artikel tekent hij het scenario voor het einde van de conflicten op het Brabantse platteland over de grootschalige veehouderij.

Controlesysteem

Supermarkten gaan in mei 2013 van start met een intern controlesysteem van keurmerkvlees uit zowel binnen- als buitenland. ‘Vlees dat niet aan hun eigen kwaliteitseisen voldoet, verdwijnt uit de winkel.’

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit moet volgens Van Doorn de controles op fraude voor zijn rekening nemen. ‘Wie de boel bedondert, loopt het risico te worden gepakt.’

Weer

 • Donderdag
  16° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  14° / 9°
  10 %
Meer weer