Melken combineren met Natura 2000

Melkveehouder Jaap Grolleman in Hall zette een deel van zijn grond om tot natuur. Ook verkleint hij zijn veestapel naar 40 koeien.

De nieuwe natuur is bedoeld voor uitbreiding van de Empese en Tondense Heide, een onderdeel van Natura 2000-gebied Landgoederen Brummen. De melkveehouder kreeg 85 procent van de agrarische waarde van de grond. Naast veehouder wordt hij nu ook natuurbeheerder.

De 24 hectare wordt omgezet naar nat schraalland en nat hooiland. Grolleman mag straks op een deel vee weiden. Nat schraalland mag niet worden beweid. Verder wil hij het nieuwe natuurgebied gaan beheren tegen vergoeding.

Jaap is nog in overleg hoe hij zijn toeslagrechten kan behouden. Met deze rechten, de vergoeding voor natuurbeheer en door veertig koeien te melken hoopt Grolleman een volwaardig inkomen te behouden, vergelijkbaar met dat van 75 melkkoeien.

Gedempt

De drainage gaat uit de omgezette grond en sloten worden gedempt. Dit jaar wordt een groot deel van 24 hectare afgeplagd en afgegraven van tien centimeter tot tachtig centimeter.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer