Termijncontract+bij+melkveehouder+onbekend
© Marcel Bekken

Termijncontract bij melkveehouder onbekend

Slechts 6 procent van de melkveehouders is goed bekend met termijncontracten en een kwart weet ongeveer wat een termijncontract inhoudt.

De rest van de melkveehouders is verder niet bekend met termijncontracten. Dat blijkt uit een onderzoek onder 161 boeren met minimaal 75 melkkoeien.

De melkveehouders zijn eind 2012 persoonlijk geïnterviewd door agrarisch onderzoeksbureau Geelen Consultancy uit Wageningen. Dat gebeurde in het kader van een omvangrijk onderzoek naar prijs-risicomanagement in de zuivelsector.

Quotum

Vanaf 2015 zal de Nederlandse melkproductie niet meer worden beperkt door quoteringsmaatregelen vanuit de Europese Unie. De Nederlandse zuivelindustrie zal dan zeer waarschijnlijk te maken krijgen met nog meer schommelingen in de melkprijzen.

De belangrijkste doelstelling van het onderzoek is om na te gaan of melkveehouders de kennis en behoefte hebben om melkprijsrisico’s af te dekken. En welke instrumenten een melkveehouder ter beschikking heeft om zijn prijsrisico’s at te dekken.

Onderzoek

Het onderzoek is mede opgezet door Bas Boots van LLTB Roermond en Niek Nielen, onafhankelijk zuiveladviseur en voorheen manager bij Cono Kaasmakers.

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer