LTO: uitdaging mestvraagstuk oppakken

LTO wil met andere partijen uit het bedrijfsleven de uitdaging oppakken om het mestvraagstuk op te lossen. Dat schrijft LTO Nederland in een reactie op het mestbeleid van staatssecretaris Sharon Dijksma.

Staatssecretaris Dijksma zet met haar mestbeleid de lijn van het vorige kabinet door. Daarbij legt ze de verantwoordelijkheid voor het realiseren van de doelen van mestbeleid bij de sector.

'We worden uitgedaagd om zo snel mogelijk met concrete plannen voor mestverwerking te komen', zegt Hans Huijbers van LTO Nederland. 'Dat is een stevige opdracht en die gaan we niet uit de weg.'

Betreuren

LTO betreurt het dat staatssecretaris Dijksma geen duidelijkheid geeft over wanneer de mestwet in werking treedt. 'Ondernemers hebben juist behoefte aan duidelijkheid', zegt Huijbers.

Inzet overheid

Hoewel Dijksma een grote verantwoordelijkheid bij het bedrijfsleven neerzet, vindt LTO dat de regering ook haar verantwoordelijkheid moet nemen. 'De overheid zal óók op meerdere fronten actie moeten nemen, zoals de status van kunstmestvervangers en de nieuwe derogatie', meent Huijbers.

Dierrechten

Uit de visie van de staatssecretaris blijkt dat de tijd van vrijblijvendheid en praten voorbij is. Als de veehouderij en de daarmee verweven ketenpartijen het vraagstuk niet tijdig oplossen, dan zal de overheid ingrijpen.

'edden we het als veehouderij niet, dan zijn we ook niet van de dierrechten af', zegt Huijbers. 'Kortom, we zullen aan de bak moeten.'

Alle partijen

Het is niet alleen een knellend vraagstuk voor de veehouders, beseft Huijbers. 'We zullen dat samen met alle partijen in de keten moeten doen. Voerleveranciers, slachterijen en zuivelverwerkers zijn met ons verantwoordelijk voor de oplossingen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer