8+punten+over+het+mestbeleid+van+Dijksma
© Inzicht in Natuur

8 punten over het mestbeleid van Dijksma

De staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) en haar collega Wilma Mansveld (IenM) hebben hun visie gegeven op het mestbeleid van de komende jaren. Hieronder de hoofdpunten.

Verplicht verwerken

Bedrijven die meer mest produceren dan zij op eigen land kwijt moeten verplichte een percentage gaan verwerken. Het verwerkte deel moet buiten Nederland worden afgezet. Wanneer de verwerkingsplicht ingaat is nog niet duidelijk.

Mestplaatsingsovereenkomst

Voor het restant van het overschot hoeft geen mestplaatsingsovereenkomst te worden gesloten. Dijksma heeft voor dit onderdeel nog wel de mening van de Tweede Kamer gevraagd.

Bedrijfsleven aan zet

Het bedrijfsleven is nu aan zet om te zorgen voor voldoende mestverwerkingscapaciteit. Ook moeten zij zorgen dat er aanvullende maatregelen komen voor het behalen van de milieudoelen.

Omvang reguleren

Mocht de mestverwerking niet van de grond komen, dan zijn maatregelen van de overheid nodig om de omvang van de veehouderij te reguleren. De overheid kan dan maximale aantallen pluimvee, varkens en melkkoeien vaststellen.

Koerechten

Dijksma bereidt dit jaar ook een nieuw wetsvoorstel voor waarmee de werking van het stelsel van dierrechten naar rund-/melkvee kan worden uitgebreid.

Succes bekijken

Eind 2013 bekijkt de Dijksma hoe succesvol de mestverwerking is en of aanvullende maatregelen nodig zijn.

Klein overschot

Bedrijven die minder dan 100 kilo fosfaat zouden hoeven verwerken van de verwerkingsplicht vrijgesteld worden.

Overdraagbaar

De verwerkingsplicht is overdraagbaar. Een veehouder kan met een andere veehouder overeenkomen dat deze ook de verwerkingsplicht van de eerste veehouder invult.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer