'Synthetische biologie vereist samenspraak'

Politieke en maatschappelijke organisaties in Nederland moeten zich actief mengen in het debat over synthetische biologie. Dat kan bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen.

Dat zegt het Rathenau Instituut in het vandaag verschenen rapport 'Politiek over leven. In debat over synthetische biologie'.

Internationale niet-gouvernementele organisatie (NGO) maken zich zorgen over patenten in de synthetische biologie. Ze vrezen een dreigende monopolisering van kennis door grote bedrijven.

Achterdocht en weerstand

Dat kan maatschappelijke achterdocht en weerstand veroorzaken. Ook is er de vrees dat patenten leiden tot versterking van bestaande economische ongelijkheden in de wereld.

Desondanks zijn volgens het instituut de mogelijkheden onbegrensd: goedkope medicijnen van kunstmatige bacteriën, biobrandstof van genetisch gemodificeerde super algen, fluorescerende kippeneieren en zelfs een levende mammoet.

DNA

Synthetisch biologen gebruiken genetisch materiaal (DNA) als bouwstenen voor het ontwerpen van nieuwe biologische systemen. Daarmee willen ze bijdragen aan het oplossen van problemen op het gebied van energie, klimaat en gezondheid.

Naast kansen ziet het instituut ook dilemma's en zorgen. Hoe ver mogen wij ingrijpen in leven? Overzien we de gevolgen wel?

Betrokkenheid organisaties

Het Rathenau Instituut pleit daarom voor meer betrokkenheid van politieke en maatschappelijke organisaties bij de ontwikkelingen in de synthetische biologie.

Samenspraak tussen wetenschap, politiek, NGO's en bedrijfsleven vergroot de kans op maatschappelijk gewenst onderzoek.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer