NAK wordt mogelijk agentschap

Vanwege een kabinetsbesluit houdt NAK er rekening mee dat de status van de keuringsdienst verandert van een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) in een agentschap.

NAK wordt dan een orgaan als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en gaat functioneren als agentschap onder het ministerie van EZ.

Kabinet Rutte kiest voor de constructie om publieke taken zoveel mogelijke onder te brengen bij publieke organisaties.

Publieke taken

Arjan Kroon van NAK erkent dat de keuringsdienst vanwege allerlei wetgeving steeds meer publieke taken krijgt. Het is volgens de directiesecretaris echter maar de vraag of het voor de akkerbouwsector gunstig is als de NAK-status wijzigt.

Kroon: 'In de huidige organisatiestructuur met een bestuur en een adviesraad heeft de primaire sector een belangrijke stem bij het vaststellen van het beleid van de NAK. Die zeggenschap gaat veranderen als we eenmaal een agentschap zijn'.

Huidige status vasthouden

De definitieve beslissing over de ZBO's neemt het kabinet 1 mei aanstaande. 'Het liefst houden wij vast aan onze huidige status', stelt Kroon. 'Wij gaan binnenkort in overleg met het bedrijfsleven om een gezamenlijk standpunt in te nemen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer