Studie wijst op nut neonicotinoïden

Een internationale studie wijst op de noodzaak om vooral in de teelt van suikerbieten neonicotinoïden te gebruiken als zaadbehandeling.

Volgens de onderzoekers zorgt een verbod op de technologie voor zaadbehandeling met neonicotinoïden dat opbrengsten van gewassen als maïs, koolzaad, graan en suikerbieten met 20 tot 40 procent afnemen.

Alternatieven zouden vooralsnog onvoldoende efficiënt zijn. De economische schade zou in de Europese Unie in vijf jaar tijd kunnen oplopen tot 5 miljard euro en een verlies aan 50.000 banen.

Plaaginsecten

De zaadbehandeling wordt in genoemde gewassen vooral toegepast om plaaginsecten te bestrijden en indirect virusaantastingen te voorkomen.

De studie is uitgevoerd door een onderzoeksteam in opdracht van Humboldt Forum for Food and Agriculture (HFFA). Dat is een internationale denktank voor de ontwikkeling van duurzame strategieën om voedsel te produceren.

Doel van de studie was het vaststellen van de sociaal-economische en ecologische bijdrage van de zaadbehandeling met neonicotinoïden voor de Europese economie.

Financiering Bayer en Syngenta

Het eindrapport van HFFA wordt ondersteund door Copa-Cogeca (Europese boerenorganisatie), de European Seeds Association (ESA) en de European Crop Association). Onder meer Bayer Crop Science en Syngenta hebben namens de chemische industrie de studie gefinancierd.

Voor Nederland is de meerwaarde van de toepassing het grootst in de teelt van suikerbieten. Het gebruik van neonicotinoïden staat ter discussie vanwege de schadelijke gevolgen voor met name bijen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer