Stoppersregeling+goedgekeurd
© Marcel Bekken

Stoppersregeling goedgekeurd

Staatssecretaris Joop Atsma van I&M heeft de stoppersregeling voor varkens- en pluimveehouders goedgekeurd. Een voorlopige lijst met maatregelen wordt volgende week via Infomil gepubliceerd.

Een belangrijke verandering ten opzichte van de eerste plannen is dat niet-gebruikte dierrechten nu mogen worden verkocht en niet ergens worden geparkeerd. 'Ik ben blij dat de maatregel bijna een jaar na de toezegging zijn beslag krijgt', zegt Annechien ten Have van LTO-vakgroep Varkenshouderij.

In eerste instantie moesten alle pluimvee- en varkenshouderijbedrijven per 1 januari 2013 voldoen aan het Actieplan Ammoniak. Door de inzet van LTO kwam daarin ruimte voor bedrijven die op termijn (uiterlijk 2020) willen stoppen.

'Een categorie varkens- en pluimveehouders kan zo toch nog een aantal jaren vooruit', zegt beleidssecretaris Herman Litjens, die namens LTO nauw betrokken was dit dossier. Uit peilingen van LTO van ruim een jaar geleden blijkt dat ongeveer de helft van de varkenshouders voor 2020 wil of gaat stoppen met het bedrijf. Hoeveel daarvan gebruik maakt van de stoppersregeling is niet duidelijk.

Dierrechten verkopen

In eerste instantie werd de regeling in november al verwacht. Als belangrijke verandering ten opzichte van de eerste plannen noemt Litjens dat niet-gebruikte dierrechten nu mogen worden verkocht en niet ergens worden geparkeerd. Ook mogen ondernemers binnen de hoofdgroep varkens of pluimvee van diercategorie wisselen. 'Je mag bijvoorbeeld overstappen van vleesvarkens naar biggen.'

Een voorlopige lijst met maatregelen voor de reductie van NH3-emissie (ammoniak) in 2013 is opgesteld en goedgekeurd door I&M-staatssecretaris Joop Atsma. Publicatie van het beleidsdocument en de maatregelen gebeurt volgende week via de website van Infomil.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer