Twijfels over peil Stelkampsveld

In het Natura 2000-gebied Stelkampsveld wil staatsbosbeheer landbouwgrond omzetten naar natuur. Agrarische ondernemers vrezen voor natte percelen door peilverhoging. Ze hebben ook twijfels over het ophogen van percelen die te maken krijgen met een hoger peil.

Dat bleek gisteren in Zwiep tijdens de informatiebijeenkomst over de inrichtingsmaatregelen waarmee Staatsbosbeheer (SBB) wil starten in Stelkampsveld. SBB gaat op termijn bijna 40 hectare landbouwgrond om zetten naar natuur en schraalland.

Om verdroging tegen te gaan, moet het waterpeil omhoog. Waterschap Rijn en IJssel zette hiervoor een aantal varianten op een rij. Naar verwachting wordt binnenkort gekozen voor een variant die een compromis vormt tussen landbouw en natuur.

Wateroverlast

De aanpassingen hebben gevolgen voor de omliggende percelen. In de randzone gaat de drainage eruit en het waterpeil in de sloten omhoog. De agrariërs vrezen voor wateroverlast.

Om overlast te voorkomen, is ophoging van de percelen een mogelijkheid. Boeren hebben twijfels over de hoeveelheid grond, de kwaliteit van de op te brengen grond en de gevolgen van het ophogen voor de bodemstructuur.

Landbouwstructuur

Volgens Agnes Gunnewijk, voorzitter van LTO Noord Berkelland, is bedrijfsverplaatsing, grondverwerving en kavelruil van essentieel belang voor een goede landbouwstructuur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer