Koeien fokken op hoornloosheid breidt uit

Fokkerijorganisatie CRV breidt haar fokprogramma voor hoornloosheid langzaam maar zeker uit. 'Maar niet ten koste van het genetische niveau, dat is leidend', zegt foktechnicus Marcel Fox van CRV.

Fox vertelde gisteren in Laren op de studieavond van Platform Roodbont dat inmiddels bij 30 procent van de paringen die CRV maakt voor haar fokprogramma, de stier of de stiermoeder hoornloos is.

'Bij gelijke geschiktheid qua niveau gaat een hoornloos stiertje tegenwoordig door en valt de gehoorde stier af.'

NVI

Fox presenteerde overzichten die laten zien dat het aanbod hoornloze stieren weliswaar kleiner is dan gehoornde stieren, maar het niveau qua NVI minstens zo hoog is.

'Uitbreiden van het aantal is geen doel op zich. Qua bloedvoering hebben we nu een redelijke outcross en gespreid aanbod. Dat moet zo blijven en dat geldt zeker voor voldoende hoogte van het genetisch niveau.'

Toename vraag

In Nederland neemt de vraag gestaagd toe, volgens Fox. In landen als Frankrijk en de Verenigde Staten is de vraag al veel groter en dat geldt helemaal voor Duitsland.

'Van onze genomicstieren die we in Duitsland vermarkten, en dat is de helft van het totaal, is al 70 procent hoornloos. In Nederland schat ik zo'n 10 procent.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer