Levensproductie+koe+opnieuw+gestegen
© Nieuwe Oogst

Levensproductie koe opnieuw gestegen

De gemiddelde levensproductie van de Nederlands melkkoe steeg dit jaar met 218 kilo melk. De levensproductie bij afvoer bedroeg gemiddeld 30.536 kilo. Het voorbije jaar werden 20.000 dieren minder afgevoerd, blijkt uit CRV-jaarstatistieken van 2012.

Na een aantal jaren van stijging in het economisch jaarresultaat (ejr) loopt het rollend jaargemiddelde in Nederland licht terug tot het niveau van 2010. Het daalt van 2141 naar 2119.

Met een ejr van 2307 scoort Zeeland opnieuw het beste, geeft CRV aan. Noord-Brabant speelt daarentegen haasje-over met Flevoland. Noord-Brabant pakt met een ejr van 2225 de tweede plaats, gevolgd door Flevoland (2207).

Gemiddelde melkproductie

De gemiddelde melkproductie per koe bedraagt 8335 kilo melk met 4,38% vet en 3,54% eiwit. Deze lichte daling met 52 kilo melk is mogelijk te verklaren door de invloed van de Schmallenberg-virusuitbraak, net als de mindere ruwvoerkwaliteit.

Met een gemiddelde tussenkalftijd van 417 dagen blijft de vruchtbaarheid op hetzelfde niveau als vorig jaar.

Top 25

De top 25-bedrijven kent dit jaar een nieuwe koploper: het melkveebedrijf van H.J.H. van Lenthe uit Dalfsen. Dit stijgt van de vierde naar de eerste plaats met een ejr van 3151. Het bedrijf maakt gebruik van een automatisch melksysteem.

Nummer 2 is maatschap G. en A. Slotman uit Dedemsvaart en derde is maatschap W. J. en R. de Vries uit Sumar.

• Klik voor de levensproductietabel op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  10 %
 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  25 %
Meer weer