Groningen: Duitse grens megastal vrij

Gedeputeerde Staten van Groningen willen geen intensieve bedrijven aan de Duitse grens. Ze pleiten voor een bufferzone van 2 tot 5 kilometer aan de Duitse zijde.

Groningen%3A+Duitse+grens+megastal+vrij
© groenonderwijs.nl

Dat blijkt uit een brief van Gedeputeerde Staten aan de regering van deelstaat Nedersaksen. In de brief verzoekt Groningen Nedersaksen een megastalvrije zone in te stellen.

De intensieve veehouderij groeit in de Landkreis Emsland, stelt provincie Groningen. Een jaar geleden ontstond volgens de provincie veel onrust over de bouw van een pluimveestal voor 1,2 miljoen dieren.

Varkensbedrijf bij Rhede

Recent lieten inwoners van gemeente Vlagtwedde weten tegen de komst van een varkensbedrijf voor achtduizend varkens en pluimveehouderij bij Rhede te zijn, zo'n 600 meter van de Nederlandse grens.

Provincie Groningen is bezorgd over de ontwikkeling in Duitsland. Ze sluit niet uit dat 'planologisch nog aanzienlijke ruimte bestaat voor verdere uitbreiding en nieuwvestiging van intensieve veehouderijen in de nabijheid van de grens.'

Beperkt uitbreiden

Groningen bracht de intensieve veehouderij onlangs een halt toe. Er mogen geen nieuwe bedrijven gebouwd worden en bestaande bedrijven hebben beperkte uitbreidingsmogelijkheden.

Hiermee wil de provincie verdere aantasting van het landschap, het milieu en het woongenot voorkomen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer