Strijd om 4 dagen regeling woedt voort

Ondanks dat minister Henk Kamp heeft gezegd niet te willen tornen aan de 'vierdageneis', strijden LTO en NVV onverminderd voort om de vierdagen regeling voor Nederlandse zeugenhouders van tafel te krijgen.

Daarvoor in de plaats moet de Europees geldende 28-dagen van kracht worden. De Europese Unie heeft vastgesteld dat zeugen maximaal 28 dagen na het dekken terug in de groep moeten. De Nederlandse overheid maakte daar 4 dagen van. Dat stuit op veel weerstand bij Nederlandse zeugenhouders.

Vroege herintroductie is niet zonder risico. LTO staat op het standpunt dat met het oog op concurrentie de uitgangspunten voor alle zeugenhouders in Europa gelijk moeten zijn.

Rechts ongelijkheid

LTO sprak in september hierover nog met EL&I-staatssecretaris Henk Bleker over de vierdagen regeling en de rechtsongelijkheid ten opzichte van de andere EU-lidstaten. Blekers ‘nee’ wat toen onherroepelijk.

Eind vorige week blies de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) de discussie nieuw leven in. De vakbond is in gesprek met juristen om de boven Europese maatregel juridisch aan te vechten. Daarvoor zijn ondertussen enkele aanknopingspunten.

Haagse lobby

Daarnaast lobbyen LTO en NVV bij de Haagse politiek. Die wordt benaderd met standpunten en gevraagd om een aanpassing van de wetgeving naar Europees niveau.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer