Dichte vloer zeugenstal knelpunt 2013

De eis van een dichte aaneengesloten vloer van 1,3 vierkante meter blijkt nog een knelpunt bij varkenshouders die op 1 januari moeten voldoen aan de nieuwe welzijnsregels voor zeugen.

Dichte+vloer+zeugenstal+knelpunt+2013
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit pré-inspecties die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de laatste weken hield en nog tot eind december duren.

De inspecties zijn bedoeld om er zeker van te zijn dat varkenshouders ook daadwerkelijk klaar zijn voor 2013. Nieuwe Oogst ging deze week mee met inspecteur Theo Geurtsen.

Waarschuwing

Na de inspectie wordt een rapport opgesteld. De varkenshouders die nog niet alle aanpassingen hebben gedaan, krijgen - met een dwangsom in het vooruitzicht gesteld - een waarschuwing om op 1 januari wél alles op orde te hebben.

Afhankelijk van de mate van twijfel of een varkenshouder die datum haalt, wordt in een brief een nieuwe inspectie vanaf 1 januari aangekondigd.

'Onzekere' varkenshouders

Als eerste worden dan de ‘onzekere’ varkenshouders gecontroleerd. 'Daarna komen de minder twijfelachtige gevallen aan de beurt’, legt Geurtsen uit.

Het vooraf inspecteren of de stallen aan de regels voldoen, is in de historie van de NVWA overigens nog nooit vertoond en een keihard bewijs dat het EZ-staatssecretaris Co Verdaas menens is.

Controles

‘Wij hebben nog nooit controles uitgevoerd voor regels die nog niet gelden’, geeft Van Lier aan.

? Lees hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer