CDA/VVD: Kamervragen groepshuisvesting

CDA en VVD hebben Kamervragen gesteld over het door EZ-minister Henk Kamp vasthouden aan de vierdageneis bij groepshuisvesting van dragende zeugen.

CDA%2FVVD%3A+Kamervragen+groepshuisvesting
© Jan van den Brink

Volgens Tweede Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD) zeggen dierenartsen dat de diergezondheid van zeugen niet is gebaat bij deze Nederlandse eis.

In Nederland worden zeugenhouders vanaf 1 januari verplicht om zeugen uiterlijk vier dagen na inseminatie terug in de groep te plaatsen. Europees is deze eis na uiterlijk 28 dagen. Dat zou de concurrentiepositie van Nederlandse varkenshouders benadelen.

Onderzoek

Kamp zei vorige week vast te willen houden aan de vierdageneis op basis van onderzoek. Geurts en Lodders stellen echter dat het onderzoek uitwees dat alle onderzochte systemen wisselende resultaten gaven.

‘Van heel goed tot heel slecht en vooral diermanagement is bepalend voor het succes van terugplaatsen na inseminatie.’

Terugkomers

Beide Kamerleden menen dat terugkomers in groepshuisvesting de onrust in de groep doen stijgen. ‘Dat leidt tot stijging van stress, met als gevolg verwerpen’, stellen ze in hun Kamervragen.

Geurts en Lodders zijn van mening dat de vierdageneis enkel moet worden gehandhaafd als deze duidelijke milieu- en dierenwelzijnseffecten heeft. Die moeten opwegen tegen de benadeling van de concurrentiepositie van de Nederlandse ondernemer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer