Veel+afwijzingen+lening+klein+bedrijf
© SZW

Veel afwijzingen lening klein bedrijf

Bij het kleinbedrijf wordt 52 procent van de aanvragen voor vreemd vermogen afgewezen, tegen 4 procent bij het grootbedrijf. Dat laat EZ-minister Henk Kamp weten.

De belangrijkste reden voor het afwijzen van bancaire financiering is een te hoog risicoprofiel. Ook hangt het sterk samen met de solvabiliteit.

Bij bedrijven waar de aanvraag wordt afgewezen, is de solvabiliteit lager dan bij bedrijven die de gevraagde financiering wel krijgen.

Financieringsmonitor

De overheid laat twee keer per jaar de ontwikkelingen ten aanzien van bedrijfsfinanciering onderzoeken. Dat wordt de Financieringsmonitor genoemd.

De bedrijven in topsectoren krijgen vaker de gezochte financiering dan overige bedrijven, laat Kamp weten. Ook hebben bedrijven in topsectoren vaker naar financiering gezocht dan bedrijven in andere sectoren. Ook zoeken zij naar grotere bedragen.

Vreemd vermogen

'De sectoren die in het topsectorenbeleid centraal staan, zijn dus ook voor financiers interessante aandachtsgebieden', concludeert Kamp. 'Daarbij komt ook het kleinbedrijf gemakkelijker aan vreemd vermogen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer