%27Protest+tegen+Oekra%C3%AFens+ei+zinloos%27
©

'Protest tegen Oekraïens ei zinloos'

Zolang de Europese Unie de boel zelf nog niet op orde heeft met het kooiverbod, maken eventuele bezwaren bij de wereldhandelsorganisatie WTO tegen goedkope importen van eieren uit derde landen weinig kans.

Dat zegt voorzitter Eric Hubers van vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP. Hij reageert hiermee onder meer op het nieuws dat Oekraïne, op een paar formaliteiten na, toestemming heeft gekregen om eieren naar de EU te exporteren.

Ruimte

Jaarlijks komen er naar schatting tachtig tot honderd miljoen Oekraïense eieren naar de EU, waarvan een groot deel uit legbatterijen afkomstig is. Volgens Hubers is de ruimte in de Oekraïense legbatterijen daarnaast ook nog een stuk minder dan vereist was in de Europese kooien.

Niet alleen uit Oekraïne, ook uit andere derde landen, zoals Argentinië, komen legbatterijeieren Europa in. 'Eerder was het probleem voor Europese producenten minder groot omdat die landen hoge importtarieven moesten betalen, maar de WTO heeft deze nu verlaagd omdat ze vrije handel belangrijk vindt', aldus Hubers.

De kooieieren worden voornamelijk verwerkt door koekjes- en sausfabrikanten.

Italië

Voorlopig heeft de sector het maar te slikken, stelt Hubers. In Europa - met name in Italië, Griekenland en Cyprus - zitten immers ook nog miljoenen kippen in legbatterijen. Ondanks dat dit sinds 1 januari 2012 is verboden.

'En zolang wij in Europa de zaken niet op orde hebben, maken wij met onze bezwaren geen enkele kans bij de werelhandelsorganisatie WTO', verwacht de vakgroepvoorzitter.

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  30 %
 • Dinsdag
  17° / 6°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 5°
  10 %
Meer weer