Verlichte+boerderijenroute+in+de+NOP
© Studio Kastermans

Verlichte boerderijenroute in de NOP

Een enthousiaste werkgroep van leden van LTO Noord-afdeling Noordoostpolder organiseert een nieuw evenement: een lichtroute langs 86 boerderijen in het zuidelijke deel van de Noordoostpolder (NOP). Zes bedrijven op de route, met verschillende teelten en melkvee, stellen hun deuren open op 14, 15 en 16 december.

‘Jammer dat André Kuipers al weer terug is uit de ruimte’, vindt collega-werkgroeplid Adriaan van Oorschot. ‘Dan had hij een mooi zicht gehad op het lint van verlichte boerderijen in de NOP.’
Bedenker van de verlichte boerderijenroute in de NOP is Krijn Verhage. ‘De Noordoostpolder beleeft in 2012 een jubileumjaar 70/50: 70 jaar droog, 50 jaar gemeente. Als LTO Noord wilden we ook iets bijdragen hieraan, een activiteit organiseren ter promotie van het buitengebied. Om de schoonheid, variatie en de veelzijdigheid van de polder te kunnen tonen. Omdat ik al eens vaker verlichte boerderijenroutes had gereden, bijvoorbeeld in Het Bilt en in Het Groene Hart, was daar ineens het idee dit ook in de NOP te gaan organiseren.’

Zuidelijk deel

Verhage schreef samen met Anne van Hulzen, voormalig secretaris van de LTO Noord-afdeling Noordoostpolder, een artikel in de nieuwsbrief van de afdeling, waarin ze leden opriepen mee te doen met de organisatie van de lichtroute. Dat leverde spontaan vier mensen op, die samen met Verhage en Van Hulzen de werkgroep vormen: Leonie Kappers, Pieter van Reeuwijk, Adriaan van Oorschot en Vincent Oosterwijk.
De route van 60 kilometer lengte loopt door het zuidelijke deel van de Noordoostpolder, tussen Kraggenburg en Nagele. ‘Daar hebben we voor gekozen omdat hier de eerste bedrijven werden uitgegeven, vanaf 1947’, legt Oosterwijk uit. ‘Het mooie is dat hier veel verschillende boerderijtypes voorkomen, zoals de Wieringermeertypes, Oostenrijkse woningen, cultuurboerderijen en tuinderswoningen.’
Om de 900 meter zijn bewoners van de boerenerven, waarvan nog circa 60 tot 70 procent in gebruik is als agrarisch bedrijf, gevraagd mee te doen aan de lichtroute. ‘Iedereen die we vroegen, doet mee’, aldus Verhage. ‘En we hebben de tussenliggende bewoners gevraagd of ze ook iets van licht willen maken op het erf, zodat er echt een lang verlicht lint door de polder ontstaat.’
Op de route worden boerderijen, maar ook arbeiderswoningen, een aardappelbewaarplaats, een hokje waar vroeger pootgoed in werd gekiemd en windmolens verlicht. Per erf worden één tot drie lampen geplaatst van 1000 Watt. ‘Soms wordt een facet uitgelicht, soms staat de lamp achter de boerderij zodat een mooi silhouet ontstaat’, zegt Van Oorschot. ‘Volgende week gaan we aan de slag om overal de lampen te bevestigen, dat wordt nog een heel karwei. Maar we zijn er met z’n allen enorm enthousiast over, dat waren we vanaf het begin en dat is alleen maar meer geworden.’

Open bedrijven

Op de lichtroute zijn zes heel verschillende bedrijven te bezoeken (biologische witlof, fruit, een peenwasserij, akkerbouw, melkvee en een boerderijwinkel). ‘Het lijkt in de winter altijd zo rustig in de polder, als het ploegen achter de rug is’, zegt Van Oorschot. ‘Maar achter de muren van de schuren, loodsen en stallen gebeurt van alles. Die bedrijvigheid willen we graag laten zien aan de mensen die de route rijden.’
Over de 86 deelnemende boerderijen en andere objecten verschijnt een boekje met informatie, dat deelnemers aan de route voor 1 euro kunnen aanschaffen bij de startplaatsen van de route: Op d’n Akker in Nagele en Hoeve Marant in Kraggenburg. ‘We hebben ontzettend veel informatie gekregen, met vaak persoonlijke verhalen en dat bijvoorbeeld de twee walnotenbomen in de tuin nog zijn geplant door opa’, vertelt Anne van Hulzen. ‘De eerste bewoners kwamen uit alle hoeken van het land en op een paar bedrijven dient zich al de vierde generatie van een familie aan. Dat is allemaal vreselijk leuk om te lezen.’
Volop aandacht dus voor de cultuurhistorie van de boerderijen in het gebied en voor de activiteit op de verschillende bedrijven. ‘We hopen op veel mensen, zelfs de landelijke VVV heeft om informatie gevraagd voor hun site’, zegt Van Hulzen. ‘Daarbij stimuleren we dat mensen met meer mensen samen rijden in een auto, dat ze bijvoorbeeld de buren of familie vragen om mee te rijden.’
De gemeente Noordoostpolder is met 10.000 euro hoofdsponsor van de lichtroute. Burgemeester Aucke van der Werf opent op vrijdagavond 14 december de lichtroute officieel, waarbij een presentatie wordt verzorgd van foto’s van boerenerven uit de begintijd van de Noordoostpolder. De open bedrijven openen die avond ook hun deuren vanaf 18 uur. Op zaterdag 15 en zondag 16 december kan de route vanaf 15 uur worden gereden, waarbij de open bedrijven dan tot 22 uur zijn te bezichtigen. De lampen blijven aan tot circa 23 uur.
Voor meer informatie en de routekaart: www.lichtroutenoordoostpolder.nl.

Anne-Marie Rops