VVD is tegen vleesheffing Verdaas

De VVD voelt niets voor een vrijwillige consumentenheffing op vlees. Dat heeft Kamerlid Helma Lodders vanmiddag gezegd in de Tweede Kamer.

Tijdens het wekelijkse vragenuurtje moest staatssecretaris Co Verdaas (Landbouw) uitleg geven over zijn plan om in de winkel een paar cent extra te vragen voor het aangekochte vlees. Met de opbrengst zou de verduurzaming van de veehouderij een extra stimulans kunnen krijgen.

Altijd tegen

‘De VVD is altijd tegen het heffen van extra belasting. Dat geldt zeker voor een vleestaks, ook al zou die vrijwillig zijn’, aldus Lodders. Volgens haar wordt hiermee ‘de suggestie gewekt dat het niet goed gesteld zou zijn met de dierenwelzijnseisen. ‘

De staatssecretaris erkende dat de Nederlandse veehouderij op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn vooroploopt. Maar het is ‘essentieel’ om de concurrentiepositie verder uit te bouwen door het nog beter te doen, meent Verdaas.

‘Ik denk dat het uiterst liberaal is om juist de verantwoordelijkheid bij de individuele consument te leggen. Dat zou een liberale partij moeten aanspreken’, antwoordde hij Lodders.

Gesprekken lopen

Verdaas meldde de Kamer dat hij al met het bedrijfsleven, waaronder ook supermarktkoepel CBL, in gesprek is over de vrijwillige heffing op vlees. Hij zal de Kamer begin januari melden hoe het staat met de uitwerking van de plannen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer