Varkenspest bereikt EU

In Europese Unie (EU) lidstaat Letland zijn twee wilde zwijnen positief getest op Klassieke Varkenspest. De dieren zijn geschoten in de regio Kraslava, vlakbij de grens met Wit-Rusland.

Varkenspest+bereikt+EU
© balticreports.com

De Letse autoriteiten hebben volgens het ministerie van Economische Zaken maatregelen genomen voor de regio’s Dienvidlatgale en Ludza.

Het epidemiologisch onderzoek bij wilde zwijnen wordt voortgezet en veehouders, dierenartsen en jagers zijn geïnformeerd. Ook vinden veterinaire inspecties plaats bij varkensbedrijven in de regio.

Risicoanalyse uitbraak

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een risicoanalyse van de uitbraak uitgevoerd. Daaruit blijkt dat er de afgelopen maanden geen varkens van Letland naar Nederland of vice versa zijn getransporteerd.

Wel vonden transporten van evenhoevigen (runderen en schapen) van Nederland naar Letland en omgekeerd plaats. Ook is een reizend circus in deze periode van Letland naar Nederland vervoerd. Geen van deze transporten betrof de regio Kraslava.

Dubbele reiniging

Gelet op de uitbraak van varkenspest in Letland geldt een verplichting tot dubbele reiniging en ontsmetting voor vrachtwagens die evenhoevigen hebben vervoerd en leeg terugkeren uit Letland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer