Kosten reden voor energiebesparing

De meeste boeren en tuinders willen maatregelen nemen om energie te besparen en broeikasgassen te verminderen. Voorwaarde is wel dat het kosten bespaart of extra inkomsten genereert.

Dat blijkt uit onderzoek dat AgroEnergiek deed onder vijfhonderd boeren. Overigens geeft 16 procent aan niet bereid te zijn kostenefficiënte en bedrijfsvriendelijke maatregelen te nemen.
AgroEnergiek is een project van Arvalis, CLM, Wageningen UR, Acrres, NAJK, ZLTO en Projecten LTO Noord. De samenwerking is opgezet in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Doel is agrarische ondernemers onafhankelijke informatie te verstrekken over energieproductie, energiebesparing en reductie van broeikasgassen. Zij doen dit via een website en door bijeenkomsten te organiseren. AgroEnergiek is donderdag van start gegaan.
De organisatie richt zich niet op de voorlopers en pioniers op energiegebied, maar op de middengroep die wel bereid zijn te investeren zodra de techniek zich bewezen heeft. Om die groep te informeren, beschikt AgroEnergiek over ambassadeurs. Dat zijn boeren die met energieproductie en -besparing bezig zijn en daarover willen vertellen.
Energiebesparing houdt boeren over het algemeen flink bezig. Zo’n 79 procent van de grariërs neemt op dit moment maatregelen. Vleeskuikenhouders (100 procent) en zeugenhouders (94 procent) zijn hiermee het actiefst. De belangrijkste reden om de maatregelen te nemen zijn kostenbesparing (66 procent) en het tegengaan van klimaatverandering (46 procent).
Een derde van de boeren gebruikt duurzame energie zoals groene stroom. Ongeveer 10 procent doet aan duurzame energieproductie met onder meer zonne-energie (4 procent) en mestvergisting (2 procent) als meestgenoemde vormen.
Een meerderheid van de boeren en tuinders weet niet welke gassen tot de broeikasgassen behoren, zo blijkt uit het onderzoek. Van de ondervraagden is 84 procent bekend met het fenomeen in relatie tot de landbouw, maar 37 procent kan ze niet benoemen.
Zo wordt CO2 door 41 procent van de deelnemers aan het onderzoek herkend als broeikasgas. Methaan en stikstof worden door respectievelijk 22 en 7 procent als broeikasgassen gekwalificeerd. Ammoniak wordt door 14 procent van de boeren als broeikasgas betiteld, maar is dat eigenlijk niet.
Zo’n 80 procent van de boeren heeft plannen om in de toekomst de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, voornamelijk door energiebesparing.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer