Avebe betaalt extra voor B-volume

Zetmeelfabrikant Avebe wil deze campagne extra grondstof aan zich binden door voor het zogeheten B-volume van zetmeelaardappelen ook de betere A-prijs te betalen.

Voor het uitbetalen van de zetmeelaardappelen hanteert Avebe vanaf dit jaar het ABC-systeem. Telers kunnen per aandeel bepalen hoeveel droog zetmeel tussen 4 en 5 ton ze leveren tijdens de campagne. Deze hoeveelheid is het A-volume. Daarvoor geldt een leveringsplicht en ontvangen de telers een A-prijs.

Het B-volume is de extra hoeveelheid geproduceerde zetmeel tot een maximum van 5 ton. Alles boven 5 ton zetmeel per aandeel is het C-volume. Voor de verschillende volumes gelden in principe gedifferentieerde prijzen. Deze week echter heeft Avebe in een brief naar de zetmeeltelers aangegeven ook voor B-aardappelen de hogere A-prijs te gaan betalen.

Betere prijs

In een reactie zegt Avebe dat het concern ruimte ziet op de totale afzetmarkt om een betere prijs te betalen. Volgens een woordvoerder worden de definitieve prijzen voor de verschillende volumes pas na de campagne bekendgemaakt. Ook vertelt ze dat er normaalgesproken geen sprake is van vaste prijsverschillen tussen het A-, B- en C-volume.

Haijo Dodde

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer