CZ-Rouveen komt met tweeprijzensysteem

CZ Rouveen wil na het einde van de melkquotering in 2015 een een tweeprijzensysteem invoeren. Op die manier kan de zuivelcoöperatie gecontroleerd groeien.

CZ%2DRouveen+komt+met+tweeprijzensysteem
© Twan Wiermans

Het in te voeren systeem omvat een vast te stellen leveringsrecht, waarvoor in ieder geval de A-melkprijs wordt betaald. De A-melkprijs is ook van toepassing voor het extra volume melk dat CZ Rouveen in haar kernmarkten tot waarde weet te brengen.

Voor melkleveringen die de groei in de markt te boven gaan, moet een alternatieve afzet worden gezocht met een daaruit voortvloeiende B-melkprijs. Op deze wijze worden de effecten van de sterk uiteenlopende groeiambities van de leden melkveehouders op coöperatieve wijze opgevangen: deels collectief, deels terug gelegd bij de ambitieuze groeiers.

Aan het denken zetten

CZ Rouveen wil met het tweeprijzensysteem haar leden aan het denken zetten over de eigen groeistrategie na 2015. De coöperatie is van mening dat bij een vraag-gedreven specialist als CZ Rouveen ook een hoge mate van marktbewustzijn bij de leden past.

De afgelopen week zijn de leden op zes bijeenkomsten geïnformeerd over het nieuwe systeem. De eerste reacties van de leden op het voorstel waren positief. In de ledenvergadering van 6 december moeten de leden groen licht geven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer