Weinig erwten en bonen in Europa

Profel, de internationale belangenorganisatie voor verwerkers van groenten en fruit, meldt een matige Europese oogst voor met name erwten en bonen.

Weinig+erwten+en+bonen+in+Europa
© Foto Vliek

Bedrijven in de conserven- en diepvriesindustrie verwachten een tekort aan groenten voor de verwerking van dit jaar. Vooral de oogst van erwten en bonen lijkt erg tegen te vallen.

In belangrijke teeltgebieden in België, Nederland en Frankrijk is de productie van erwten 5 tot 10% lager dan geraamd. In Groot-Brittannië, het belangrijkste productieland voor erwten in Europa, is de oogstreductie maar liefst 35%.

Kwart lager

Voor bonen geldt een productie in België en Groot-Brittannië die een kwart lager is dan normaal. Bonentelers in Frankrijk en Nederland oogsten 10 tot 15% minder.

Het aanbod van bladgroenten voor de verwerkende industrie is vooral in Engeland minder. Dat heeft te maken met de volumes die nodig zijn voor de versmarkt. De productie van groenten voor de verwerkende industrie zijn in Duitsland en Polen vergelijkbaar met andere jaren.

Contractprijzen

Naast het beperkte aanbod van product heeft de sector voor industriegroenten ook te maken met hogere prijzen om areaal te contracteren.

De concurrentie om beschikbare akkerbouwgrond neemt toe en verder zijn de contractprijzen sterk gerelateerd aan de oplopende prijzen op de graanmarkt.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer