Veelgebruik antibiotica kip verder aangepakt

Veelgebruikers van antibiotica in de pluimveehouderij worden de duimschroeven verder aangedraaid. Wie niet mindert, kan zelfs uit IKB Kip worden gezet.

Dat staat in een voorstel van de sectorcommissie van Productschap Pluimvee en Eieren (PPE), dat gisteren is besproken. Vanaf begin volgend jaar worden bedrijven ingedeeld op antibioticaniveau.

De indeling gebeurt op basis van het gebruik van antibiotica op het bedrijf in het voorgaande half jaar. De eerste formele beoordeling is op 1 juli 2013. Vervolgens vindt elk half jaar een beoordeling plaats.

Niveaus

Er zijn 4 niveaus: streefniveau (0-17 dagdosering per dierjaar), signaleringsniveau (17-34 dd/dj), actieniveau 1 (34-70 dd/dj) en actieniveau 2 (70 dd/dj en hoger). Het antibioticagebruik in de vleeskuikensector bedroeg vorig jaar 26 dd/dj.

Bedrijven moeten bij een te hoog gebruik samen met een dierenarts een verbeterplan opstellen om binnen een jaar op een lager niveau te komen. Naarmate een bedrijf in een hogere categorie zit, worden de maatregelen strenger.

IKB-certificaat verliezen

Notoire veelgebruikers, die lange tijd boven de maximale grenswaarde zitten, kunnen uiteindelijk hun IKB-certificaat verliezen.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer