Dakota+onttroont+O%2DMan+op+stierenlijst
© Nieuwe Oogst

Dakota onttroont O-Man op stierenlijst

O-Man is na een ongekend lange periode de nummer 1 van de stierenindex te zijn geweest, bij de nieuwe draai onttroont. De NVI-lijst wordt bij zwartbont nu aangevoerd door ALH Dakota. Bij roodbont houdt Fidelity nipt de koppositie vast.

O-Man is een betrouwbare stier en houdt zijn cijfers dus redelijk op peil. Hij levert dit keer een beetje in: 8 punten NVI. Zijn zoon Dakota klimt deze draai echter 26 punten en neemt met 285 punten NVI de koppositie in.

Dakota valt vooral op door zijn enorme melkplas vererving: +2068. Dit combineert de O-Man-zoon uit een Durham-moeder met een vererving van -0,23 voor vet en -0,06 voor eiwit. Voor totaal exterieur scoort de stier 104, karakter lijkt met 94 een aandachtspunt.

De indexdraai van vandaag pakt goed uit voor onder meer Danillo en Big Winner. Beide stieren verstevigen hun positie in de top van het stierenoverzicht met een respectievelijke NVI winst van 24 en 38 punten.

Roodbont
Bij roodbont is de kop van de lijst voor Delta Fidelity, ondanks het verlies van 13 punten NVI. Topspeek Kodak nadert Fidelity op 1 punt met 208 punten NVI in totaal. De beide Heihoeve stieren Spencer en Arnold blijven zeker in de top van het roodbont klassement hangen, maar geven licht toe in NVI.

Bekijk meer over: