Al in Romeinse tijd broeikasgasuitstoot
De invloed van de mens op de uitstoot van het broeikasgas methaan dateert al uit de Romeinse tijd. Dat is veel eerder dan tot nu toe bekend was, blijkt uit internationaal onderzoek. Luchtbelletjes in oude ijskernen vormen daarvoor het bewijs.
Dat concluderen wetenschappers van Universiteit Utrecht, SRON Netherlands Institute for Space Research en internationale collega-onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
Lang werd gedacht dat de mens pas sinds de industriële revolutie een belangrijke bijdrage levert aan de methaanuitstoot. De beroemde Amerikaanse klimatoloog William Ruddiman Tien suggereerde 10 jaar geleden echter dat de mens het klimaat al veel eerder beïnvloedde.
Middeleeuwen
'Onderzoek leverde wel aanwijzingen op dat de verbranding van biomassa door mensen mogelijk al in de Middeleeuwen voor verhoogde methaanuitstoot zorgde', stelt Célia J. Sapart van Universiteit Utrecht.
'Met ons onderzoek laten wij nu zien dat de uitstoot van methaan zeker al 2000 jaar is beïnvloed door verschillende menselijke activiteiten.'
Luchtbelletjes
Het bewijs daarvoor vormen minuscule hoeveelheden oude atmosfeer in luchtbelletjes diep in het poolijs. Sapart en haar collega’s ontwikkelden een techniek waarmee zij uit deze luchtbelletjes met ongekende nauwkeurigheid de herkomst van het methaan konden bepalen.
'Iedere bron verraadt zichzelf door zijn eigen unieke vingerafdruk', legt ze uit.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor, compact 4066R (MID) #694705
Gebruikt, P.O.A.
-
Fendt 312 LSA
1993, P.O.A.
-
Stiga E-ride C500
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (ZAN) #65742
Gebruikt, € 3.289
Vacatures
Campagne Marketeer
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Weer
-
Dinsdag19° / 11°80 %
-
Woensdag22° / 12°0 %
-
Donderdag24° / 11°5 %