30%25+minder+methaanuitstoot+melkkoeien+in+2020
© Jos Thelosen

30% minder methaanuitstoot melkkoeien in 2020

De zuivelsector wil de methaanuitstoot in 2020 met 30% verminderen. Om dat te bereiken, slaan CRV, FNLI, CBL, Productschap Zuivel, ministerie van EL&I en Wageningen UR de handen ineen.

Onderzoekinstituut TI Food and Nutrition voert het 4-jarige project 'Vermindering van methaangasuitstoot bij melkkoeien' uit. Het richt zich op de ontwikkeling van een indicator in melk om de uitstoot van broeikasgas methaan bij individuele koeien te meten.

Maar ook op het verkrijgen van inzicht in het functioneren van de pens en in kaart brengen van de genetische variatie tussen melk koeien. Dat geldt tevens bestuderen van de interactie tussen genetica, microbiota en diervoeding in het ontstaan van methaan.

Opwarming aarde

Methaan is 25 x keer krachtiger dan CO2 als het gaat om opwarming van de aarde. In de aangekondigde ketenaanpak - van dierfokkerijen tot aan voedselproducenten - wordt gewerkt aan nieuwe methoden. Die moeten de gestelde norm mogelijk maken.

Met de te ontwikkelen indicator in melk wordt de methaanuitstoot niet alleen bij individuele koeien gemeten, maar ook op kuddeniveau. Voor boeren is deze indicator volgens de deelnemende partijen een middel om methaangasuitstoot te monitoren en sturen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  27° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 12°
  20 %
Meer weer