Akkerbouwers+negeren+bemestingsadvies
© Nieuwe Oogst

Akkerbouwers negeren bemestingsadvies

Van de akkerbouwers in de Noordoostpolder strooit 45% meer fosfaat dan nodig is. Dat blijkt uit onderzoek van Alterra en Blgg.

De Wageningse hoogleraar nutriëntenmanagement en bodemvruchtbaarheid Oene Oenema publiceerde over het onderzoek in tijdschrift Nutriënt Cycling in Agroecosystems.

Het onderzoek wijst onder meer uit dat 70% van de akkerbouwers in de Noordoostpolder weinig vertrouwen hebben in pw-getallen. Daarom strooit 45% voor de zekerheid meer fosfaat dan nodig.

Advies niet opvolgen

Voor het onderzoek interviewde Alterra en Blgg een groep akkerbouwers in de Noordoostpolder. De onderzoekers concludeerden dat ook goed opgeleide ondernemers de bemestingsadviezen niet opvolgen.

De Noordoostpolder is een mooi object voor bemestingsonderzoek. Vanwege de maagdelijkheid van de grond zijn de fosfaatverschillen volledig toe te schrijven aan het management van de akkerbouwer.

Fosfaatvoorraad

Onderzoekers analyseerden ook grondmonsters die in de polder tussen 1950 en 2004 zijn genomen. In die periode steeg de fosfaatvoorraad in de oude Zuiderzeebodem van 'laag' naar 'ruim voldoende'.

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer