Brijvarken+legt+meer+fosfaat+vast
© Marcel Bekken

Brijvarken legt meer fosfaat vast

Varkens die worden gevoerd met vochtrijke voeders leggen meer fosfaat (P) vast in botten dan varkens die droogvoer kregen. Dat blijkt uit onderzoek van Age Jongbloed en Paul Bikker van Wageningen UR.

Hoeveel fosfaat vleesvarkens precies vastleggen, hangt onder andere af het fytasegehalte van het rantsoen, het voersysteem en de berekende en gerealiseerde (verteerbare) fosfor- en calciumgehalten van de natte bijproducten.

Dat staat in rapport 'Vertering en retentie van fosfor bij varkens' dat eind mei verscheen.

P-retentiecijfers

LTO dringt er bij de Werkgroep Uniformering Mest- en mineralencijfers-commissie op aan om de resultaten uit dit rapport te gebruiken om de P-retentiecijfers voor varkens bij te stellen.

De resultaten moeten ook worden verwerkt in de verordening minimum P-efficiëntie varkenshouderij 2012 van Productschap Diervoeders (PDV).

Derogatiebeschikking

PDV besloot die verordening niet voor 1 januari 2013 in te voeren. De fosfaatuitscheiding door de Nederlandse veebedrijven daalde in 2011 namelijk onder het Europese plafond van 173 miljoen kilo uit de derogatiebeschikking.

In de varkenshouderij daalde de fosfaatproductie 15%, van 46 naar 44 miljoen kilo. In totaal daalde de fosfaatproductie in 2011 met 9 miljoen kilo. Zowel door een kleinere veestapel als door een verminderde uitscheiding per dier. De verwachting is dat deze trend zich in 2012 doorzet.

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer