Eerste bio-winkels met EKO-keurmerk

Vier biologische supermarkten en speciaalzaken zijn vandaag als eerste gecertificeerd voor het EKO-keurmerk Winkels. Het gaat om EkoPlaza Alkmaar, Gimsel Rotterdam, EkoPlaza Uden en GooodyFooods Almere.

Om voor het keurmerk in aanmerking te komen, moet een winkel voor minimaal 90% biologisch inkopen en ook op andere terreinen een vooruitstrevend duurzaamheidsbeleid voeren.

In de certificering van de hele keten van biologische landbouw en voeding, die in Europese wetgeving is vastgelegd, ontbrak nog de laatste schakel: het punt waar de consument zijn feitelijke aankoop doet.

Biologisch assortiment

Biologische speciaalzaken die het EKO-keurmerk willen moeten zich onderscheiden met een assortiment biologische levensmiddelen dat groter is dan 90% van de totale inkoop.

In minimaal 3 van de 4 versgroepen (AGF, brood, zuivel, vlees) moet het aanbod 100% biologisch zijn. Ook voor de inkoop van vis en non-food-producten gelden duurzaamheidseisen.

Duurzaamheidsbeleid

De winkel moet een duurzaamheidsbeleid hebben dat invulling geeft aan de kernwaarden van de biologische landbouw. Deze zijn door IFOAM, de koepel van Europese biologische landbouworganisaties, geformuleerd: ecologie, gezondheid, eerlijk en zorg.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer