'Minder vogels op boerenland'

Het aantal vogels op het boerenland is de afgelopen 50 jaar met meer dan 60% afgenomen. Dat meldt Vogelbescherming Nederland op basis van tellingen door Sovon Vogelonderzoek Nederland.

De Nederlandse politiek moet nu krachtig ingrijpen, vindt directeur Fred Wouters van Vogelbescherming Nederland: 'Het is 2 voor 12. Op deze manier sterven vogelsoorten uit die je vroeger overal tegenkwam, zoals de veldleeuwerik.'

In 1960 zaten er nog 1000 vogels op een vierkante kilometer, nu zijn dat er 300. Daarmee gaat het aantal boerenlandvogels in ons land harder achteruit dan in de rest van Europa, constateert Vogelbescherming Nederland.

Afname

Het aantal broedparen is in 50 jaar tijd op het platteland met gemiddeld 61 tot 73% afgenomen, dat komt neer op 3,3 tot 5,7 miljoen vogels minder. Het meest zorgwekkend is de afname van de aantallen veldleeuwerik, patrijs en zomertortel, alle 3 met meer dan 90%.

Landbouw

Dat de vogels op het boerenland het zo moeilijk hebben, komt vooral door de intensivering van de landbouw, stelt de Vogelbescherming. Er is geen voedsel in de vorm van insecten die op de bloemen en kruidenveldjes afkomen en er zijn geen plekken waar de vogels kunnen schuilen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer