20%25+besmetting+in+AM%2Dsurvey
© Plantenziektekunde.nl

20% besmetting in AM-survey

Van de 240 aardappelpercelen die keuringsdienst NAK in 2011 steekproefsgewijs onderzocht op aardappelmoeheid blijken in totaal 45 percelen besmet.

De survey naar aardappelmoeheid voert de NAK sinds 2010 uit in opdracht van de Nederlandse Voedsel - en Warenautoriteit (NVWA). De nieuwe AM-richtlijn van de Europese Unie schrijft voor dat lidstaten jaarlijks 0,5% van het niet-pootgoedareaal moeten onderzoeken op de aanwezigheid van aardappelcysten.

In 2010 waren de resultaten van de AM-survey met ongeveer 20% besmetting vergelijkbaar met de survey van afgelopen jaar. Van de 87 bemonsterde zetmeelpercelen waren maar liefst 35 percelen besmet. Het aandeel besmettingen op percelen met consumptieaardappelen is aanzienlijk lager.

Pallida-aaltjes

In Nederland is 79% van de nog actieve besmetverklaringen besmet met Globodera pallida-aaltjes. Dat blijkt uit gegevens van de NVWA. In 15% van de gevallen zijn Globodera rostochiensis-aaltjes verantwoordelijk voor de besmetting. Bij de overige besmetverklaringen is sprake van een mengbesmetting.

'De reden dat er meer pallida-aaltjes zijn, heeft alles te maken met de geteelde rassen. Aardappeltelers kiezen vaker voor aardappelrassen die resistent zijn tegen de rostochiensis-aaltjes', aldus Mario van Sabben van de NVWA.

Aardappelmoeheid

Van Sabben sprak vandaag op een bijeenkomst over aardappelmoeheid van The Potato Company in Emmeloord.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 5°
  90 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer