Rooiende+boer%3A+%27Schade+lijkt+mee+te+vallen%27
©

Rooiende boer: 'Schade lijkt mee te vallen'

De waterschade aan aardappelen lijkt mee te vallen in Noord-Groningen. Dat zegt akkerbouwer Ludolf Rietema uit Oudeschip, terwijl hij aan het rooien is. 'We hebben het geluk dat het hier, in tegenstelling tot Friesland, de laatste tijd heel droog was.'

Het was vrijdagochtend wel even schrikken, toen er in 3,5 uur tijd 103 millimeter viel. 'Het ging zo hard. Zoiets hebben wij nog nooit meegemaakt', zegt Rietema die samen met zijn broer en zoon een maatschap heeft.

Rietema nam meteen maatregelen om de schade zo veel mogelijk te beperken. 'Met 5 mensen gingen we vrijdagmiddag met een schop het land in en hebben we dwarsgegreppeld door de aardappelruggen. We zijn doorgegaan tot het donker werd. Zaterdagmiddag waren we klaar.'

Groen in de aardappelen

Nu hij zijn 66 hectare pootaardappelen aan het rooien is, ziet hij wel groen in de aardappelen: 'Na elke meter zijn er wel 10 aardappelen blootgespoeld'.

Maatschap Rietema past al 20 jaar een tweefasenoogst toe, om de aardappelen zo droog mogelijk de bewaring in te krijgen. 'Na het rooien laten we de aardappelen een uur op het land liggen zodat ze kunnen drogen, daarna rapen we ze op.'

Rot

De Noord-Groningse akkerbouwer verwacht uiteindelijk weinig rot in de aardappelen. 'Die hebben voldoende zuurstof gehad. De grond is goed doorlaatbaar. Ik ga uit van enkele honderden euro's schade per hectare.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer