Nederlandse+melkprijs+op+Iers+niveau
© Twan Wiermans

Nederlandse melkprijs op Iers niveau

De voorschotmelkprijs van Royal FrieslandCampina en DOC Kaas lag in juni op een niveau dat vergelijkbaar is met de Ierse melkprijzen. Ook de Duitsers acteerden halverwege het jaar op dat niveau.

Uit de internationale melkprijsvergelijking over juni van LTO blijkt dat Royal FrieslandCampina (RFC) een boer met 500.000 kilo melk € 28,92 betaalde per 100 kilo melk met 4,20% vet en 3,40% eiwit. Dit bedrag is exclusief btw.

DOC Kaas, dat € 29,19 betaalt, zit overigens maar nauwelijks hoger dan RFC. Daarmee bivakkeren de Nederlanders op een niveau waar de Ieren (Glanbia, Kerry) en de Duitsers (Aloïs Müller, Humana, Nordmilch) in juni ook ongeveer op zaten.

Nu 5 cent meer

Een relativering is zeker op zijn plaats: de maandelijkse melkmeting blijft deels een momentopname. Immers, de Nederlanders zijn in de regel beste nabetalers, terwijl voor RFC geldt dat in juni de zomerheffing er nog afgaat. Dat was in juli al niet meer het geval.

Bovendien betaalt RFC vanaf augustus ook weer wintermelktoeslag. Het wegvallen van de zomerheffing en het erop komen van de wintermelktoeslag zorgen ervoor dat RFC over augustus zo'n 5 cent meer betaalt dan in juni. Dat is een stijging die andere fabrieken er niet bij krijgen.

• Klik voor het volledige overzicht op de bijgevoegde pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  3° / -2°
  20 %
 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer