Prognose+bietenoogst%3A+13%2C1+ton+suiker
© Nieuwe Oogst

Prognose bietenoogst: 13,1 ton suiker

De verwachting is dat de gemiddelde suikeropbrengst per hectare in Nederland dit jaar uitkomt op 13,1 ton suiker per hectare.

Deze opbrengst is 3% hoger dan het vijfjarige gemiddelde en ongeveer 4% lager dan vorig jaar. De meest recente prognosecijfers voor de bietenoogst zijn vandaag gepresenteerd door de agrarische dienst van Suiker Unie. Een maand geleden kwamen de berekeningen uit op een opbrengst van gemiddeld 13 ton suiker per hectare.

De hoogste opbrengsten worden verwacht in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland en in de Noordoostpolder met respectievelijk 15,4 en 14,8 ton suiker per hectare. In de overige teeltgebieden komen de gemiddelde opbrengsten niet uit boven 13 ton.

Zaaidatum

De gemiddelde zaaidatum van de suikerbieten was dit jaar 27 maart. Dat is 3 dagen later dan in 2011, maar wel ruim een week eerder dan het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar. De ontwikkeling van de bietenplanten liep vertraging op, doordat met name in de maanden april, juni en juli de temperatuur gemiddeld 1 graad lager was dan normaal.

De groeipuntsdatum bepaalde het IRS op 18 juni en dat is gelijk aan het tienjarig gemiddelde. De tijd tussen het zaaien van de suikerbieten en het bereiken van het groeipuntsdatum was langer dan normaal. De hogere opbrengstprognose wordt met name toegeschreven aan de vroege inzaai.

Weer

 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 5°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 7°
  60 %
Meer weer